Címkék

2013. június 28., péntek

Csak úgy...

Végre kicsit fellélegezhetek, így gyorsan írok pár sort.
Kicsit elfáradtam tegnap, ma meg folytatódott a munka. A cseresznye a pincében, felváltva sorakozik a meggyel. Forr a cseresznyebor, a meggybort hamarosan lehet fejteni. Most meg azon töröm a fejem, mit főzzek a hétvégén. Valószínűleg rosszul neveltem a családomat, mert az a fura tényállás állt elő, minden ebédre kétfélét kell főzni.
A családunk ugyanis két pártra szakadt. No, ne ijedj meg, nem politikai pártra, bár ahogy a viszonyokat nézem, még az sem kizárt. Férjek gyöngye, meg szerelmetes elsőszülöttem a hagyományos, jó magyar konyha híve. Mindegy, hogy mi, csak zsíros legyen és fűszeres. Ha lehet választani, akkor pörkölt és káposzta, na meg bab. A lányom és én viszont a szolidabb, egészségesebb étkeknek hódolunk, így nem ritka a többrendbeli ebéd a vasárnapi asztalon. Képzelheted! Hogy is néz ki egy vasárnapi ebéd? No, lássuk csak a menüt!
Először is húsleves, olyan másfél kilónyi húsos csontból, egy kilónyi répával, kis zöldséggel és csigatésztával. A fiúk, mire a húst megeszegetik a zöldségfélékkel, tulajdonképpen már jól is laknak, utána már veszekedni kell velük, hogy legalább levest egyenek már, ha befőztem. Hogy mi lesz a nokedlis pörkölttel? Nem kell aggódni, szerintem elfogy az is hamarosan, csak legyen elég ubisaláta. A lányom salátát eszik grillezett hússal, és cukkinivel. Én inkább vele tartok.
Aztán jöhet a sütemény. Bizony, a kertben érik a sok gyümölcs, Ládaszámra magozom a cseresznyét és a meggyet.  A cseresznyét még csak csak megeszik, de a meggyet egyedül csak én szeretem. Nekem mindegy, hogy nyers, vagy fagyasztott, a lényeg, hogy sok legyen belőle. Most is maradt vagy három kiló, így gondoltam egy merészet, és némi leánygyermeki segítséggel potyogtatós süteményt sütöttem. Olyan jól sikerült, hogy az előbb mosogattam el a tepsit. Ripsz-ropsz kiürült. Na, ez amolyan lusta asszonyok sütije, pont nekem való, mert nem kell sokat lacafacázni vele, csak összekutyulod a hozzávalókat, belepotyogtatod a gyümölcsöt, és zsupsz, mehet a sütőbe. Ha gondolod, legközelebb leírom a receptjét.
Hiába tettük csordultig a masszát meggyel, még mindig sokkal több maradt, mint amit egyedül meg tudok enni. Gondoltam egy nagyot, mert én már csak ilyen nagyot álmodó vagyok, és kimagoztam egy jó adagot. Lesz belőle meggyszörp. Csakis hidegen, hogy a sok vitamin benne maradjon. Milyen jó lesz az a nyaralás alatt! Pofonegyszerű az egész, és bármilyen bogyós gyümölcsből készíthető. Végy egy kiló gyümölcsöt, persze ki kell magozni, törd össze, vagy turmixold le, én csak kiskacsómmal összegyurmiztam, aztán kilónként számítva tegyél bele egy teáskanál borkősavat és egy mokkás kanál nátrium-benzoátot. Három napra felejtsd el. Aztán fogj egy nagyobb gézt, vagy egy sűrű szövésű vásznat és csöpögtesd át a masszát. Utána már csak annyi dolgod van, hogy a lecsöpögtetett lé minden literjéhez adsz egy kiló cukrot. Üvegekbe töltöd, és jól eldugod, mert ha elől marad, egy hét alatt elfogy.
Szóval van mit tenni. Holnap megint a kertben folytatom, de arról  legközelebb, mert már így is túlléptem a keretet. 


Nincsenek megjegyzések: