Végre kicsit fellélegezhetek, így gyorsan írok pár sort.
Kicsit elfáradtam tegnap, ma meg
folytatódott a munka. A cseresznye a pincében, felváltva sorakozik a meggyel.
Forr a cseresznyebor, a meggybort hamarosan lehet fejteni. Most meg azon töröm
a fejem, mit főzzek a hétvégén. Valószínűleg rosszul neveltem a családomat, mert
az a fura tényállás állt elő, minden ebédre kétfélét kell főzni.
A családunk
ugyanis két pártra szakadt. No, ne ijedj meg, nem politikai pártra, bár ahogy a
viszonyokat nézem, még az sem kizárt. Férjek gyöngye, meg szerelmetes
elsőszülöttem a hagyományos, jó magyar konyha híve. Mindegy, hogy mi, csak
zsíros legyen és fűszeres. Ha lehet választani, akkor pörkölt és káposzta, na
meg bab. A lányom és én viszont a szolidabb, egészségesebb étkeknek hódolunk,
így nem ritka a többrendbeli ebéd a vasárnapi asztalon. Képzelheted! Hogy is
néz ki egy vasárnapi ebéd? No, lássuk csak a menüt!
Először is húsleves, olyan másfél
kilónyi húsos csontból, egy kilónyi répával, kis zöldséggel és csigatésztával. A
fiúk, mire a húst megeszegetik a zöldségfélékkel, tulajdonképpen már jól is
laknak, utána már veszekedni kell velük, hogy legalább levest egyenek már, ha
befőztem. Hogy mi lesz a nokedlis pörkölttel? Nem kell aggódni, szerintem elfogy
az is hamarosan, csak legyen elég ubisaláta. A lányom salátát eszik grillezett
hússal, és cukkinivel. Én inkább vele tartok.
Aztán jöhet a sütemény. Bizony, a
kertben érik a sok gyümölcs, Ládaszámra magozom a cseresznyét és a meggyet. A cseresznyét még csak csak megeszik, de a
meggyet egyedül csak én szeretem. Nekem mindegy, hogy nyers, vagy fagyasztott,
a lényeg, hogy sok legyen belőle. Most is maradt vagy három kiló, így gondoltam
egy merészet, és némi leánygyermeki segítséggel potyogtatós süteményt sütöttem.
Olyan jól sikerült, hogy az előbb mosogattam el a tepsit. Ripsz-ropsz kiürült.
Na, ez amolyan lusta asszonyok sütije, pont nekem való, mert nem kell sokat
lacafacázni vele, csak összekutyulod a hozzávalókat, belepotyogtatod a
gyümölcsöt, és zsupsz, mehet a sütőbe. Ha gondolod, legközelebb leírom a
receptjét.
Hiába tettük csordultig a masszát
meggyel, még mindig sokkal több maradt, mint amit egyedül meg tudok enni.
Gondoltam egy nagyot, mert én már csak ilyen nagyot álmodó vagyok, és
kimagoztam egy jó adagot. Lesz belőle meggyszörp. Csakis hidegen, hogy a sok
vitamin benne maradjon. Milyen jó lesz az a nyaralás alatt! Pofonegyszerű az
egész, és bármilyen bogyós gyümölcsből készíthető. Végy egy kiló gyümölcsöt,
persze ki kell magozni, törd össze, vagy turmixold le, én csak kiskacsómmal
összegyurmiztam, aztán kilónként számítva tegyél bele egy teáskanál borkősavat
és egy mokkás kanál nátrium-benzoátot. Három napra felejtsd el. Aztán fogj egy
nagyobb gézt, vagy egy sűrű szövésű vásznat és csöpögtesd át a masszát. Utána
már csak annyi dolgod van, hogy a lecsöpögtetett lé minden literjéhez adsz egy
kiló cukrot. Üvegekbe töltöd, és jól eldugod, mert ha elől marad, egy hét alatt
elfogy.
Szóval van mit tenni. Holnap
megint a kertben folytatom, de arról
legközelebb, mert már így is túlléptem a keretet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése